Türkiye’de Yapılan Oyun Terapisi Çalışmalarının İncelenmesi
Türkiye’de yapılan oyun terapisi çalışmalarının incelenmesi sayesinde lisans ve sertifika programlarına değinmek mümkün olacaktır. Böylece çocuk gelişimi alanındaki en önemli hususlardan biri olan oyun terapisi üzerine belirli açıklamaları getirmek söz konusudur. Öncelikle oyun terapisinin nasıl bir sürece sahip olduğundan bahsetmek gerekmektedir. Çocuk psikolojisinde kendini ifade etme biçimi yetişkinlere göre oldukça farklıdır. Dolayısıyla çocukların kendilerini betimlerken sosyal ve bireysel konularda çeşitli oyun tekniklerine dahil edilmeleri olağandır. Oyun kavramı yalnızca eğlence olgusuyla koşutluk taşımamaktadır. Bu sebeple oyun terapisi her çocuğun bireysel davranış psikolojisinin ortaya çıkarılmasında etkendir. Bir oyun terapisi seansında çocuğun bireysel davranışları gün yüzüne çıkmaktadır.
Psikoloji ve çocuk gelişimi ile doğrudan bağlantılı olan oyun terapi alanında çalışan grubun yetkinliğe sahip olması mühimdir. Nitekim yetişkin seanslarında olduğu gibi çocuk eğitimi ve oyun terapisi seanslarında gelişim süreci ortaya çıkmaktadır. Oyun terapisinde çocuğun gözlemlenmesi tamamen davranışsal psikolojiye ve çocuk psikolojisine hakim olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Böylece uçsuz bucaksız dünya serüvenine katılan bir çocuğun bireysel hususlarına ulaşılabilmektedir. Bu mesleği icra eden kişiler oyun terapisti olarak adlandırılmaktadır. Oyun terapistlerinin profesyonel eğitimlerini tamamlamış olmaları ise zorunludur. Hem oyun materyallerinin kullanımı hem de terapi boyunca bireylerin özel olarak gözlemlenmesi değerli işlerden biridir. İlgili alanlarda lisans eğitimini tamamlamış olan kişilerin sertifika alarak oyun terapisti unvanına erişmeleri mümkündür.
Oyun Terapisi Sertifikası ve Eğitimi Nasıl Alınır?
Temel eğitimlerin alınması sonucunda oyun terapisti unvanına ulaşmanın mümkün olduğundan söz ettik. Burada ilgili branşların ve lisans programlarının belirtilmesi kimlerin oyun terapisti olabileceğini ortaya çıkaracaktır. Çocuk gelişimi programında okuyan bir bireyin çeşitli sertifikaları edinerek bu mesleği yapması olağandır. Farklı lisans programları arasında ise okul öncesi öğretmenliği ile özel eğitim de bulunmaktadır. Bu lisans programlarının yanı sıra psikoloji ve psikiyatri eğitimlerini tamamlamış olan kişiler de sertifikalarını alarak oyun terapisti olabilirler. Ayrıca sosyal hizmet ya da rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programlarını bitiren kişiler de birer oyun terapisti adayı olmaktadırlar. Nitekim bu mesleği yapacak bir bireyin psikoloji, eğitim ya da sosyal bilimler ile yakından ilişkisi olmalıdır. Böylece kişinin yetkinliği lisans düzeyinde oluşmaya başlayacaktır.
Elbette Türkiye’de yapılan oyun terapi çalışmalarının incelenmesi sonucunda sertifika programlarına yazılmak isteyen kişilerin de düşünceleri netleşecektir. Oyun terapisi eğitimlerinin iki boyutu ile ele alınmasında fayda vardır. bunların ilki yukarıda sıralanan lisans eğitimlerinin tamamlanmasıdır. İkinci boyutta ise ilgili lisans programlarından mezun olan kişilerin almaları gereken sertifikalar bulunmaktadır.
Oyun terapisti ve çocuk gelişimi sertifikaları pek çok üniversitede online veya yüz yüze olarak verilmektedir. Damgalı yani ıslak imzalı sertifikaların yanı sıra dijital sertifikalar da iş tanımında geçerliliğe sahip olmaktadır. Bu nedenle özel kurumlar ya da devlet üniversiteleri üzerinde bulunan oyun terapisti eğitim programları incelenebilmektedir. Ayrıca mesleğe adım atmak isteyen oyun terapisti adaylarının yetkinliklerine ulaşmalarını da sağlamaktadır.
Türkiye’de Oyun Terapi Sertifikası Veren Kurumlar Hakkında
Türkiye’de yapılan oyun çalışmalarının incelenmesi bağlamında sertifika almanın önemi gündeme gelmektedir. Buradaki sertifika alma seçeneklerinin özel kurumlarla birlikte çoğaldığı söylenebilmektedir. Özellikle üniversite ve Meb onaylı sertifikaları sunan kurumlarda eğitim alanına yönelik bir sertifika almak daha avantajlı olmaktadır.
Psikoloji ve eğitim üzerine yetkinliğini kazanmış olan kişilerin vakit kaybetmeden oyun terapisi sertifikası almaları mümkündür. Ancak lisans düzeyinde eğitim eksiği bulunan kişilerin öncelikle bu eksiklerini tamamlamaları daha doğru bir hareket olacaktır. Nitekim oyun terapisioldukça ayrıntılı ve psikolojik bir süreci içermektedir. Çocukların oyun terapisinde gözlemlenmesi sadece bireysel tepkilerinin ve davranış psikolojilerinin incelenmesini içermemektedir. Ayrıca her çocuğun kendine özgü yeteneklerinin, isteklerinin ve duygu durumlarının yorumlanması söz konusudur. Özellikle gelişim sürecindeki çocukların doğru yönlendirilmesi için bireysel gözlemlerinin doğru yorumlanması gerekmektedir. Böylece spor, eğitim, hedef ve geleceğe yönelik pek çok hususta çocuğun kendi istekleri bağlamında yanlış yönlendirilmemesi mümkün olacaktır.
Eğitim almak, sertifika verilmesini sağlamak ve çok daha fazlası için seminerbilgi.com üzerinden hemen taleplerinizi sunabilirsiniz. Detaylı bilgilendirmenin yapılması sağlanıyor olduğundan, hemen istediğiniz sertifika programına katılabilirsiniz. Online eğitim ve daha fazla bilgi için https://www.seminerbilgi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Dilerseniz aldığınız belgeleri secretcv.com gibi sitelere kolaylıkla ekleyebilirsiniz.