Masal Terapisi Eğitimi İçeriği Hakkında
Masal terapisi eğitimi nedir sorusunu yanıtlamak ancak eğitim sürecindeki kazanımların açıklanması ile mümkün olacaktır. Çocukların terapi süreçlerinde kullanılan tekniklerden biri masal anlatımıdır. Bu terapide farklı birtakım etkinlikler de uygulanabilmektedir. Örneğin çocuğun sürece aktif biçimde dahil edilmesi hem terapinin hem de iyileşmenin düzeyini daha iyi bir boyuta taşımaktadır. Masal terapisi eğitimlerini alan bir kişi ise masal terapisti olarak adlandırılmaktadır. Terapi sürecinde çocuklara anlatılacak masalların seçimi kadar anlatım teknikleri de önem kazanmaktadır. Bu sebeple eğitim paketlerinde kapsamlı derslerin yer aldığını söylemek mümkündür. Masal terapisinde temel amaç çocuğun kendi iç dünyasını dışavurum yöntemiyle aktarabilmesidir. Bunun başarılı biçimde uygulanması için de masal terapistinin tüm tekniklere hakim olması gereklidir.
Masal terapisi yalnızca çocuklara uygulanan bir metot olmaktan çıkmıştır. Günümüzde önemi artan masal terapisitekniğinin yetişkinlere ya da ergenlik çağındaki bireylere uygulanması da olağandır. Ancak özellikle gelişim dönemindeki küçük çocukların bu gibi terapilerde kendilerini daha rahat hissetmeleri söz konusudur. Böylece çocukların duygularını, travmalarını, gelişim sorunlarını daha açık bir biçimde ifade edebildikleri görülmektedir. Psikoloji alanıyla doğrudan ilişkisi bulunan masal terapisi eğitimlerini pek çok meslek alanında çalışan kişilerin alması uygun görülmektedir. Psikologların yanı sıra oyun terapistlerinin ya da çocuk gelişimi uzmanlarının da masal terapisi eğitimi almalarında fayda vardır. Çünkü bu teknik herhangi bir iyileşme sürecinde ya da bireysel gelişimin doğru biçimde desteklenmesinde rol oynamaktadır denebilir. Masal terapisi eğitiminin işe yarayacağı meslek alanları gibi çalışma ortamları da geniş kapsamlıdır.
Masal Terapisi Eğitimi Veren Kurumlar Var Mıdır?
Masal terapisi eğitiminin bulunduğu devlete bağlı kurumlar gibi özel kurumlar da vardır. Bu kurumların herhangi birinden alınacak eğitimlerin sonucunda bir adet sertifikaya sahip olunmaktadır. Masal terapisi eğitimi sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifikanın kazanılması, eğitim kurumlarında ya da kamu kurumlarında çalışanlar için fazlasıyla avantajlıdır. Ayrıca sertifikaların üniversite onaylı olmaları da geçerlilik seviyelerini kanıtlayan niteliklerdendir. Kurumların devlet ya da vakıf üniversitelerini içerdiği görülmektedir. Ancak özel kurumlarda da online ya da yüz yüze eğitim düzlemlerinde masal terapisi eğitimleri bulunmaktadır. Böylece kişilerin kendi bulundukları ilden sertifika alabilmeleri gibi uzaktan eğitim yoluyla da rahatça eğitimlerine erişim sağlamaları mümkün olmaktadır.
Masal terapisi eğitimlerini almak isteyen kişiler öncelikle eğitim paketlerinin içeriğini inceleyebilirler. Eğer kuruma bağlı olarak katılım şartı aranıyor ise bunlar yerine getirilmiş olmalıdır. Kimi sertifika programlarında olduğu gibi masal terapisi sertifika programlarında da temel eğitimlerin alınmış olması istenebilmektedir. Ancak genel bağlamda masal terapisi tekniklerinde gelişmek isteyen herkesin bu eğitim süreçlerine dahil olabildikleri görülmektedir. Masal terapisi eğitimlerini tamamlamak isteyen kişilerin sosyoloji ya da psikoloji mezunları olmaları mümkündür. Yine doktorların, hemşirelerin ya da çocuk bakıcılarının bu gibi eğitimlerini tamamlamaları uygun olacaktır. Eğitim sektöründe çalışan branş öğretmenlerinin yanı sıra çocuk gelişimi uzmanları da masal terapisi tekniklerinde gelişim kazanabilirler. Elbette sosyal hizmetlerde çalışmayı hedefleyenler gibi terapi merkezlerinde görev almak isteyenlerin de masal terapisi sertifikası ile bir adım öne çıkmaları olağandır.
Masal Terapisi Eğitimi Hangi Becerileri Kazandırır?
Masal terapisi eğitimlerinin içeriğine bakıldığında farklı kazanımların edinildiği görülmektedir. Özellikle masal anlatım tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulamalı bir beceriye çevrilmesi mühimdir. Masal anlatıcılığı yapacak kişinin beden dilini ve diksiyon hakimiyetini doğru kullanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra masal terapisi eğitimlerinde yalnızca masal anlatım teknikleri ya da teorik masal bilgileri aktarılmamaktadır. Bunun yanı sıra terapi sürecine yönelik sosyoloji ve psikoloji alanıyla ilişkili dersler de sunulmaktadır. Böylece yalnızca masal anlatımı etkinliğinin değil aynı zamanda terapi sürecinin de doğru yürütülmesi hedeflenmektedir. Masal terapisi eğitimi alanların bu eğitimle ön plana çıkabilecekleri çalışma alanlarından da söz edilebilmektedir. Örneğin özel eğitim kurumlarında ya da danışmanlık merkezlerinde iş bulunması olağandır. Bunun yanı sıra çocuk atölyelerinde görev alınması a uygundur. Yine özel hastanelerde ya da çocuk esirgeme kurumlarında bu eğitimin çalışan kişiye katkıda bulunacağı söylenebilmektedir.
Terapötik amaçla kullanılan masal terapisi bu işi yapacak terapiste teorik ve uygulamalı becerileri kazandırmaktadır. Özellikle çocukların davranışlarının ve psikolojik gelişimlerinin gözlemlenmesi söz konusudur. Masal anlatımı ise terapi sürecini kolaylaştıran ve uygun bir ortam hazırlayan uygulamalardandır. Dolayısıyla bir masal terapistimutlaka sosyal ilişkilerde ve psikoloji disiplininin tekniklerinde yetkin olması gerekmektedir. Masal terapisi eğitimlerinde hem deneyimsel hem de bilişsel terapi teknikleri öğrenilmektedir. Çocuklara uygun masalların seçimine ve bunların doğru anlatım tekniklerine dair derslere rastlanabilmektedir. Bununla birlikte yeni masal oluşturma yöntemlerine ya da bilinen masalları yeniden yazmaya yönelik teorik bilgilere ulaşılmaktadır denebilir.